Logo Stichting Erfgoed Luchtoorlog Nederland
Aerial view recovery T2990

Zekerheid over lot vermiste vliegers

Het toestel stortte in 1941 neer in de Kostverlorenpolder. Vorig jaar juni, tachtig jaar na de crash, werd het vliegtuigwrak geborgen in de hoop zekerheid te krijgen over de vijf vermiste vliegers. Het gaat hierbij om: F/Sgt Jan Hejna, P/O Vilem Konštatský, F/Sgt Alois Rozum, P/O Leonard  Smrček en F/Sgt Karel Valach.

KILLED IN ACTION

Het RAF-toestel was met zijn Tsjecho-Slovaakse bemanning in de nacht van 22 op 23 juni 1941 op de terugweg van een bombardement op Bremen, toen het werd neergeschoten door een Duitse nachtjager.

De bemanningsleden stonden al die tijd geregistreerd als ‘missing in action’. Dat zal nu worden veranderd in ‘killed in action’.

De nabestaanden hebben de berging met spanning gevolgd. Na tachtig jaar is nu eindelijk duidelijkheid gekomen over hun vermiste familieleden.

De berging vond plaats binnen het ‘nationaal programma berging vliegtuigwrakken WO2’. Hiermee worden gemeenten ondersteund bij vliegtuigbergingen waarbij zeer waarschijnlijk nog stoffelijke resten in de grond zitten.

De stoffelijke resten van de bemanningsleden zullen later dit jaar worden begraven op een militair ereveld van de Commonwealth War Graves Commission in Nederland.