Logo Stichting Erfgoed Luchtoorlog Nederland
dalfsen

Luchtoorlog Dalfsen opgenomen in Liberation Route Europe

In totaal bestaat de fietsroute uit dertien locaties. Twaalf op de plek van een in de Tweede Wereldoorlog neergestort vliegtuig en één bij het geallieerd erehof op begraafplaats Ruitenborgh in Dalfsen. Bij elke locatie is nu een LRE-vector en een paneel geplaatst met daarbij behorende geschiedenissen en foto’s. Samen met de Historische Kring Dalfsen en oud-docent Hugo van de Ende, werden voor LRE
teksten geschreven over de vliegtuigcrashes en werd er bijpassend beeldmateriaal verzameld.

Mijlpaal

De opname in de Liberation Route Europe is een belangrijke mijlpaal voor de gemeente Dalfsen. Burgemeester Erica Lente:

“Het is mooi dat onze lokale geschiedenis ook een plek in deze route heeft gekregen. Het draagt bij aan het levend houden van de herinnering aan wat er bijna tachtig jaar geleden in onze gemeenschap is gebeurd. Met een blik op de huidige Europese ontwikkelingen en de situatie elders in de wereld is dat belangrijker dan ooit.”

 

Via de themapagina op de website en in de app van de Liberation Route is de kaart voor de fietstocht door Dalfsen met de daarbij behorende verhalen op te vragen. Daar is ook een GPX-bestand te downloaden voor route-apps en GPS-trackers. Op korte termijn zullen ook bij de panelen zelf QR-codes opgehangen worden, die met behulp van een smartphone naar de online verhalen leiden.