Lancering onderwijsprogramma ‘Uit de Lucht Noardeast-Fryslân’
Het onderwijsprogramma is speciaal ontwikkeld voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs in Noardeast-Fryslân en biedt leerlingen de kans om kennis te maken met de luchtoorlog boven Nederland en hun directe omgeving tijdens de Tweede Wereldoorlog.
In samenwerking met leden van de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945, het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, lokale historische verenigingen in Noardeast-Fryslân, het streekarchief in de gemeente, musea en vele anderen is het lesmateriaal zorgvuldig samengesteld.
Foto: Bote Sape Schoorstra
Vliegtuigbergingen
Aanleiding voor het programma zijn de bergingen van twee neergestorte vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Op 29 juli 2024 begon de gemeente met het bergen van een Duits toestel, een Messerschmitt BF109, dat op 16 juli 1943 bij Hallum neerstortte, waarbij piloot Georg Wilhelm omkwam. Daarnaast is de Vickers Wellington HE346 geborgen, dat op 26 juni 1943 neerstortte bij Holwerd. Van de vijf bemanningsleden van dit vliegtuig zijn nog altijd geen sporen gevonden, maar tijdens de berging zijn stoffelijke resten aangetroffen. Onderzoek zal uitwijzen of ze allemaal worden geïdentificeerd.
Tijdens de presentatie van het onderwijsprogramma wees burgemeester Johannes Kramer op het belang van het onderwijsprogramma van SELN;
“Een nieuwe generatie moet nu de verhalen over WO2 vertellen. Juist in deze tijd waarin er zoveel gebeurt in de wereld, is het belangrijk dat er nu een lesprogramma is om hier met de jongere generatie over na te denken. Hiermee maken wij dit stukje geschiedenis en ongeveer tachtig jaar vrijheid voelbaar en tastbaar voor de volgende generatie.”
Een korte impressie van de presentatie is te zien op RTV NOF.