Logo Stichting Erfgoed Luchtoorlog Nederland
3.B-24(US_Air_Force_Photo_57043) kopie

Luchtoorlog

De Tweede Wereldoorlog was de eerste oorlog waarbij het luchtruim een grote rol speelde. Tot dan werden gevechten vooral in loopgraven en op slagvelden uitgevochten. Het waren vaak gruwelijke man-tot-man gevechten, waarbij veel militairen omkwamen. Met de ontwikkeling van het vliegtuig werd het mogelijk om in de Tweede Wereldoorlog het strijdtoneel ook grotendeels naar de lucht te verplaatsen. Door de vele bombardementen kwamen voor het eerst in onze oorlogsgeschiedenis ook veel burgers om het leven.

Met de luchtoorlog boven Nederland wordt bedoeld de luchtstrijd zoals gevoerd in de periode 10 mei 1940 tot 5 mei 1945 boven het Nederlands grondgebied en zijn kustwateren

Intensieve luchtstrijd

Doordat Nederland ingeklemd lag tussen Duitsland en Groot-Brittannië, had Nederland een belangrijke strategische positie. 

Al vanaf het begin van de bezetting maakten de Duitse vliegtuigen zeer intensief gebruik van de Nederlandse vliegvelden en het luchtruim om zich te verdedigen, maar ook om de geallieerden aan te vallen. De geallieerden gebruikten op hun beurt het Nederlandse luchtruim om Duitse doelen aan te vallen. Het kwam hierbij veelvuldig tot confrontaties en vuurwisselingen met Duitse jachtvliegtuigen, nachtjagers en luchtafweergeschut. 

In de frontlinie

Gedurende de oorlog intensiveerde de luchtstrijd. Vooral in het laatste oorlogsjaar werd er veel gestreden door vliegtuigen. Vanaf de zomer van 1944 bevond de frontlijn zich in Nederland en namen de luchtgevechten spectaculair toe.

Op initiatief van SELN heeft Erwin van Loo, onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) samen met leden van de Studiegroep Luchtoorlog ’39-’45 een overzichtsartikel geschreven over de luchtoorlog boven Nederland. 

Artikel
H01-14 kopie

De gevolgen

Het laatste oorlogsjaar ging gepaard met verschrikkelijke verliezen: duizenden vliegtuigen stortten neer, grote aantallen burgers en militairen verloren het leven en er werd een enorme materiële schade aangericht.

Zo’n 600 bombardementen werden uitgevoerd waarbij steden als Rotterdam, Nijmegen en Eindhoven zwaar werden getroffen.

Marinierskazerne(NIMH_2155_035726) kopie