Logo Stichting Erfgoed Luchtoorlog Nederland
Afbeelding1

Onthulling monument

De Vickers Wellington T2990 van de Royal Air Force met daarin 6 jonge Tsjechische bemanningsleden werd in de nacht van 22 op 23 juni door een Duitse nachtjager neergeschoten boven de Kostverlorenpolder in Nieuwe Niedorp.
De piloot wist met zijn parachute uit het brandende vliegtuig te springen en ontsnapte aan de dood. De andere vijf bemanningsleden overleefden de crash niet.

Tachtig jaar lang heeft het vliegtuig gelegen in de kleigrond. Door het Nationaal programma berging vliegtuigwrakken met nog vermiste vliegeniers uit de Tweede Wereldoorlog, kon de bommenwerper worden geborgen. Daarbij zijn de stoffelijke resten van de vijf vermiste bemanningsleden gevonden. Inmiddels zijn zij allen met militaire eer begraven op de Oorlogsbegraafplaats van de Gemenebest in Bergen op Zoom.

Grote belangstelling

Na de crash in 1941 hebben de bewoners al snel een houten kruis geplaatst op de crashlocatie dat jaren later werd vervangen door een monument. Door de berging is dat er niet meer. Maar omdat de inwoners van de gemeente Hollands Kroon èn de nabestaanden van de omgekomen bemanningsleden behoefte hadden aan een herdenkingsplek, heeft de gemeente Hollands Kroon een nieuw monument laten ontwerpen door kunstenaar Rutger Jan Bredewold uit Haringhuizen.

Het monument is te vinden ter hoogte van Kanaalweg 5, vlak bij de crashlocatie.