Logo Stichting Erfgoed Luchtoorlog Nederland
bergingslocatie-enschede

Kinderen bezoeken bergingslocatie Enschede

In Enschede is onder grote belangstelling een Hawker Typhoon geborgen. Het RAF-vliegtuig werd door afweergeschut van de Duitsers uit de lucht geschoten. Een dag voor de bevrijding van Enschede stortte het toestel neer in een weiland nabij Aamsveen.

In opdracht van de gemeente Enschede heeft de Stichting Erfgoed Luchtoorlog Nederland (SELN) een onderwijsprogramma ontwikkeld voor groep 7 en 8 van de scholen in de buurt van de bergingslocatie. Onderdeel van de lessen is een bezoek van de leerlingen aan de bergingslocatie.

Onbekende soldaat

De Hawker Typhoon was een eenpersoons jachtbommenwerper die door de RAF tijdens WO2 werd ingezet. Vermoedelijk werd dit toestel bestuurd door piloot sergeant Derek Carter.

Daags na de crash is 300 meter van het neergestorte vliegtuig een lichaam gevonden. Aangenomen werd dat het de piloot was die uit het brandende toestel is gesprongen en te pletter is gevallen. Maar omdat het lichaam was ontkleed, is de man begraven in het graf van een onbekende soldaat.

Met deze berging hoopt de gemeente Enschede de piloot te kunnen identificeren en te kunnen achterhalen of hij degene is die in het graf van de onbekende soldaat ligt.

De berging werd uitgevoerd door een speciaal team van Defensie, onder leiding van de Koninklijke Luchtmacht.