Logo Stichting Erfgoed Luchtoorlog Nederland
Opname Jan Jonker neerstorten vliegtuig-810781

Jan Jonker overleden

In zijn jeugd, hij was dertien jaar, was Jan getuige van het neerstorten van een RAF-bommenwerper in de vroege nacht van 23 juni 1943. Dat gebeurde in Nieuwe Niedorp, vlak bij de boerderij waar hij toen met zijn ouders woonde. Even daarvoor was hij wakker geworden van een luchtgevecht tussen een Duitse nachtjager en het RAF-toestel. De crash maakte diepe indruk op Jan. Afgelopen juni, precies tachtig jaar na de crash, werd de bommenwerper geborgen.

BELANGSTELLING

Jan vond het heel bijzonder dat hij de berging van het vliegtuigwrak mocht meemaken. Zijn verhaal werd vastgelegd door de Stichting Erfgoed Luchtoorlog Nederland. Een filmpje van Jan is te zien op deze website onder ‘herinneringen’.

Ook werden de belevenissen van Jan verwerkt in een verhaal van Arend van Dam, dat speciaal werd geschreven voor het onderwijsprogramma  ‘uit de lucht’ dat SELN ontwikkelde voor de basisscholen in de omgeving van de crashlocatie.

Het verhaal van Jan maakte plaatselijk, regionaal en landelijk veel los. Bij de berging van het vliegtuigwrak, afgelopen juni, was hij op verzoek aanwezig om de voltallige pers te woord te staan. Hij haalde er zelfs het Journaal mee en genoot van alle belangstelling.

Jan was 68 jaar getrouwd met Trien Jonker-Rentenaar en laat haar, zijn drie kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen achter.