Logo Stichting Erfgoed Luchtoorlog Nederland
herdenking-wellington

Herdenking Wellington KX-B

De Tsjecho-Slowaakse bemanningsleden van de Wellington KX-B, werden op 17 oktober tijdens een indrukwekkende ceremonie herdacht bij het oorlogsmonument in Petten. Bij de ceremonie waren vele hoogwaardigheidsbekleders en militairen uit binnen- en buitenland aanwezig.

Op 28 december 1941 was de bommenwerper op terug weg van zijn missie: het bombarderen van Willemshaven in Duitsland. De bemanningsleden bestonden uit: 1e piloot Sgt. Alois Šiška, 2e piloot Sgt. Josef Tománek, navigator F/O Josef Mohr, boordwerktuigkundige  F/O Josef Ščerba, neuskoepelschutter Sgt. Pavel Svoboda en staartschutter Sgt. Rudolf Skalický.

Het toestel raakte zwaar beschadigd door Duits Luchtafweer. Daardoor waren zij  tijdens de terugvlucht gedwongen te landen in de Noordzee.

Petten

Bij de noodlanding kwam Rudolf Skalický om het leven. De andere vijf wisten zich te redden in een Dinghy. Dagenlang dobberden ze onder barre weersomstandigheden op zee. Daar verloren ook Josef Mohr en Josef Tománek het leven.

Uiteindelijk spoelden na zes dagen de drie overlevenden aan in Petten: Alois Šiška, Josef Ščerba en Pavel; Svoboda.

Na de oorlog groeide Alois Siska uit tot een held binnen de Tsjechische Luchtmacht, waar hij uiteindelijk de rang generaal majoor bereikte. In 2008 werd hij beschermheer van het 222ste Trainingssquadron, wat sindsdien de eretitel „Šiškova“ draagt.

Tien jaar geleden werd in Petten voor de bemanningsleden van de Wellington een monument opgericht.