Logo Stichting Erfgoed Luchtoorlog Nederland
Afbeelding1

Documentaire ‘De Onbekende Bevrijders’

De aanleiding voor deze documentaire was de berging van de bommenwerper, de Vickers Wellington T2990. Het vliegtuig werd in de nacht van 22 op 23 juni 1941 neergeschoten door een Duitse nachtjager boven de Kostverlorenpolder in Nieuwe Niedorp.

De crash had een grote impact op de omwonenden van de crashlocatie en de nabestaanden van de bemanningsleden. Wanneer 80 jaar later het vliegtuig wordt geborgen, roept dat veel emoties op.

‘Liever dood dan vermist’

De documentaire  ‘De Onbekende Bevrijders’ is gemaakt door Gisèla Mallant. Eerder maakte zij de documentaire ‘Liever dood dan vermist,’ die MAX in 2018 uitzond. Deze documentaire ging over de vraag waarom in de ene gemeente een vliegtuigwrak uit WO2 wel wordt geborgen en in de andere gemeente niet. Dit vaak tot verdriet van de nabestaanden.

Naar aanleiding van ‘Liever dood dan vermist’  heeft de Nederlandse regering besloten om tot 2030 alle in Nederland neergestorte vliegtuigen in WO2, waarvan wordt vermoed dat daar nog menselijke resten in te vinden zijn, te bergen. De berging van de bommenwerper in Nieuwe Niedorp is een van deze bergingen.

De documentaire ‘De Onbekende Bevrijders’, is nog te zien via NPO Plus.